Predstavljen projekt Da bi MALI znali a VELIKI pazili

20.08.2018 održana je početna tiskovna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt  Da bi MALI znali a VELIKI pazili. Odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, „Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa“ Republike Hrvatske 2011.-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Glavni cilj projekta je stjecanje znanja o pravilnom ponašanju direktih korisnika prilikom korištenja obilježenih pješačkih prijelaza, podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite pješaka kod prelaska pješačkih prijelaza, zebri, povećanje prometne kulture kod pješaka.

Specifični ciljevi projekta su senzibiliziranje javnosti o problemima stradavanja pješaka u prometu; podizanje razine sigurnosti za pješake u prometu u lokalnoj zajednici. Direktni korisnici u projektu su odrasle osobe s invaliditetom;  učenici osnovnoškolskog uzrasta u dobi od od 7 do 15 god;  djeca predškolskog uzrasta; pripadnici romske nacionalne manjine. Indirektni korisnici su roditelji korisnika, donositelji odluka u Koprivničko-križevačkoj županiji, vijećnici Skupštine, novinari; zaposlenici javnih ustanova koje skrbe direktno ili indirektno za direktne korisnike; opća populacija građana Koprivničko-križevačke županije ,cca 5000 građani.

Planirane aktivnosti: priprema i predstavljanje projekta javnosti na početnoj tiskovnoj konferenciji, edukativni glazbeni spot;  radionice za korisnike: „Prometni bonton“; „Najkraći put nije i najsigurniji“; „Prekratko traje zeleno“; „Zebrasta priča“; „Tvoja me ruka vodi“; „Info točka“; „Parlaonica“; „Jako duga ulica“; vrenovanje projekta (evaluacij);  predstavljanje rezultata projekta na završnoj tiskovnoj konferenciji, izvještavanje donatora. Očekivani rezultati su povećanje informiranosti direktnih korisnika o prometnoj kulturi i sigurnim načinima prelaska obilježenih pješačkih prijelaza za 195 direktnih korisnika, 45 osoba s invaliditetom, 60 djece predškolskog uzrasta, 55 učenika osnovnoškolskog uzrasta, 35 pripadnika romske nacionalne manjine; cca 5000 indirektnih korisnika, građana Koprivničko-križevačke županije o zaštiti pješaka u prometu.

Nositelj projekta je  UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „BOLJE SUTRA“ GRADA KOPRIVNICE. Partneri u projektu su OŠ Sokolovac; Dječji vrtić „Vrapčić“ Drnje, centrala i podružnice i Udruga Roma “Korak po korak” Paš p paš Kc-kž županije. Voditeljica projekta Renata Glavica. Trajanje projekta je 08.05.2018. do 30.05.2019.Odobreni iznos za provedbu projekta je 100.000,00 kn. Nakon tiskovne konferencije nositelj i partneri su potpisali Sporazum o suradnji na provedbi projekta.