Aktivnost projekta JAVNO ZA RAVNOPRAVNO

23.11.2017. Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je aktivnost projekta JAVNO ZA RAVNOPRAVNO. Interaktivna radionica edukativnoga tipa, pod nazivom Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom a bila je namijenjena službenicima, zaposlenicima javnih ustanova u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Radionica je obuhvaćala nekoliko cjelina: jezičnu raspravu o terminologiji naziva osoba s poteškoćama (kao prihvatljiv je preporučen naziv osoba s invaliditetom, a ne invalid), zakonski okvir kroz koji su se sudionici upoznali s propisima i zakonima koji se odnose na osobe s invaliditetom, edukaciju i raspravu s razmjenom iskustava o Bontonu prema osobama s invaliditetom te praktični dio kroz koji su sudionici primjenjivali pravila iz navedenog Bontona.

Glavni cilj je edukacija službenika u javnim službama o osobama s invaliditetom, upoznavanje sa specifičnim zakonskim propisima koji se odnose naprava osoba s invaliditetom, podizanje svijesti javnih službenika o osobama s invaliditetom kao društvenom kapitalu zajednice. Specifični ciljevi su proširiti znanja o osobama s invaliditetom kod svih službenika u javnim službama koje direktno ili indirektno skrbe o osobama s invaliditetom, stvarati uvjete za neovisno življenje u zajednici osobama s invaliditetom, stvarati pozitvne promjene na događanja  u zajednici, senzibilizirati lokalnu zajednicu o potrebama osoba s invaliditetom, stvaranje uvjeta za inkluzivno društvo.

Projekt je odobren na natječaju za projekte udruga, iz proračuna Grada Koprivnice za 2017.g. Izvoditeljica je bila Renata Glavica dipl.uč. mentor HJ.