Projekt “Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici” kruna je dvadeset godišnjeg rada Udruge.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga je osnovana 02. svibnja 2003. Dva desetljeća upornog i mukotrpnog rada rezultirala je mnogim promjenama u životima članova ali i lokalne zajednice. U toku dvadeset godina promijenio se okoliš, otklonjene su arhitektonskih i urbanističkih barijera, promjene na bolje u podršci u obrazovnom sustavu i zapošljavanju.

Dvadeseti rođendan obilježen je završnom konferencijom projekta i druženjem članova i gostiju.

Aktivnostima projekta obnovljena je i prilagođena zgrada u kojoj će se osobama s invaliditetom, osobama s teškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život. Izgrađeni su uredi, arhiva, različite dvorane, dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, spremišta i skladište, vježbaonica za tjelesnu aktivnost, sanitarni čvorovi, toaleti i tuš kabine te toplinska stanica. Dodan je i prostor za radnu okupaciju u kojem će korisnici usvajati nova znanja i vještine za samostalan život poput pripreme obroka, brige o prostoru, namirnicama i hrani, brige o vlastitom zdravlju i higijeni te odjeći – poručili su iz udruge. Ukupno 34 infrastrukturne jedinice.

Preseljenje u nove prostore omogućilo je provedbu spomenutih aktivnosti. Te se od siječnja provodi psihosocijalna podrška, zdravstveno-rekreativne aktivnosti, dnevni boravak, društvena i radna okupacija te administrativni poslovi i redovni rad Udruge.

Svim uspjesima i rezultatima Udruge uvelike je doprinijela Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili rastu i razvoju udruge koju je Udruzi odobrila Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva