Erasmus+ u području Mobilnost pojedinaca u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih

Facebook
Twitter
LinkedIn

30. i 31.05.2023. proveli smo prvu od aktivnosti projekta IPAK- informirani prosperitetni aktivni konkurentni koji Udruzi odobren na Natječaju Agencije za mobilnost i programe EU za program Erasmus+ u području Mobilnost pojedinaca u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih, Ključna aktivnost 1 u području obrazovanja odraslih. Sudionici su bili osoblje Udruge, volonteri, zaposlenici i odgovorna osoba Udruge, predsjednica Udruge.

Aktivnost job  shadowing/praćenje rada u aktivnostima obrazovanje odraslih, vođenje organizacije s poboljšanim načinima i uvjetima obrazovanja odraslih. Mobilnost smo provodili u Sloveniji u Novom Mestu sa partnerskom organizacijom Varstveno delovni centar.

Uz odlično stručno vođenje aktivnosti zaposlenika u Varstveno delovnom centru i to direktora Mitje Mežika, psihologinje Suzane Savič i stručne suradnice Andreje Klobučar stjecali smo nova znanja vezana za razne vidove neformalnog obrazovanja odraslih koje ima za cilj zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naglasak je bio na mekim vještinama, socijalnim i komunikacijskim vještinama.

Sudionici mobilnosti su se upoznali s primjerima dobre prakse u području obrazovanja odraslih, kompetencija za povećanje zapošljivosti razvoj internacionalizacije, stvaranje uvjeta za održivost postignutog. Neposredno učenje, praćenje rada osoblja u partnerskoj organizaciji povećati će kapacitete Udruge u međunarodnoj dimenziji  sa svrhom razvoja programa za obrazovanje odraslih koji će bolje odgovarati  potrebama pojedinaca osoba s invaliditetom članovima naše Udruge. Primjeri  kako partnerska organizacija provodi aktivnosti za vidljivost organizacije u kojoj su partneri pokazali brojne primjere suradnje u lokalnoj zajednici koje redovno prate lokalni i nacionalni mediji u Sloveniji su na zavidnoj razini.

Varstveno delovni centar je javna socijalna ustanova u koju je uključeno 168 osoba s poteškoćama u psihičkom i tjelesnom razvoju. U centru je zaposlena i 91 osoba. Centar pruža dvije osnovne usluge: 1. vođenje, 2. zaštita i zapošljavanje pod posebnim uvjetima koje organizira kako bi korisnicima omogućili održavanje stečenih i proširivanje novih znanja i radnih vještina, mekih vještina, stjecanje novih društvenih i radnih navika, realizaciju vlastitih ideja i kreativnosti s ciljem poticanja osjećaja za korisnost i samouvjerenost.

U Varstveno delovnom centru djeluje pet različitih jedinica: Jedinica Šmihel, Jedinica Bršljan, Jedinica Trebnje, Stambena jedinica Novo Mesto i Stambena jedinica Trebnje.

U Jedinici Šmihel rade 4 grupe: kreativna radionica Mavrice, grupa starijih korisnika Samorastniki, grupa Metulji i grupa Zarja. U grupama Metulji i Zarja odvijaju se različite okupacijske aktivnosti kroz didaktičke igre, kreativne radionice, šetnje, brige o sebi (higijena) i pojedine faze jednostavnih oblika rada. U grupi Samorastniki usluga je usmjerena na očuvanje stečenih sposobnosti korisnika čija kronološka dob brzo opada. Zbog toga se aktivnosti prilagođavaju sposobnostima starijih osoba, uzimajući u obzir njihove kognitivne, motoričke i razvojne nedostatke. Korisnici obavljaju kućanske poslove, puno je osobne higijene, razgovora, iskustvenih radionica, čitanja, šetnje, posjeta kazalištu. Starost korisnika nastoji se učiniti promišljenom i ugodnom. U kreativnoj radionici Mavrice korisnici uz pomoć zaposlenika izrađuju proizvode čijom prodajom ostvaruju mjesečne novčane nagrade. Osim zapošljavanja, korisnicima su dostupni i drugi programi za cjeloživotno učenje, primjerice jednom tjedno sudjeluju u „zelenom programu“ Centra za biotehnologiju i turizam.

U drugoj Jedinici Bršlin, korisnici  su uključeni u zapošljavanje koji uključuje kooperativni rad, vlastiti program, zapošljavanje izvan Centra i, dakako, obavljanje kućanskih poslova. Korisnici rade jednostavnije poslove poput sklapanja različitih dijelova, kompletiranja, sortiranja, lijepljenja, deklariranja ili pakiranja. Sve su to poslovi koje je centar podugovorio s različitim poslovnim klijentima. Vlastiti program podrazumijeva, pak, izradu vlastitih proizvoda. Taj je program zahtjevniji pa sudjeluje manji broj korisnika. Rad je zato podijeljen u pojedine lakše faze koje su prilagođene sposobnostima pojedinca. To su tekstilni proizvodi (pregače unikatnog dizajna, stolni dodaci, ručnici, igračke, popluni, salvete za krštenje, prirodni termo ulošci…), unikatne čestitke, slike na svili, jaslice, ukrasne svijeće (krsne, vjenčane, godišnjice…), prirodni sapuni, razna papirna ambalaža, kalendari, tisak na razne materijale. I ovdje se korisnicima pružaju razne sportske aktivnosti, likovne radionice, plesne vježbe, radionice kuhanja i pečenja kolača, čitateljske i niz drugih aktivnosti.

I u trećoj Jedinici Trebnje provodi se  organizirani obliku skrbi za odrasle osobe s poteškoćama u psihičkom i tjelesnom razvoju, koji je usmjeren na očuvanje stečenih znanja i radnih vještina, stjecanje društvenih i radnih navika, razvoj individualnosti te osposobljavanje za što samostalniji život i integraciju u zajednicu. Radne aktivnosti uključuju zadrugarski rad, vlastiti program i kućanske poslove. Suradnja podrazumijeva obavljanje jednostavnih poslova za poznatog kupca (sklapanje, montaža, šarafljenje, pakiranje). U sklopu vlastitog proizvodnog programa korisnici uglavnom izrađuju čestitke za poznatog kupca. Izrada vlastitog proizvoda prilika je za izražavanje kreativnog duha i individualnosti korisnika, kao i prilika za marketing proizvoda.

Sve tri jedinice pružaju uslugu svaki radni dan od 6:30 do 14:30. Za sve korisnike po koje ne mogu dovesti odnosno odvesti roditelji/staratelji organiziran je prijevoz.

U samostalnim stambenim jedinicama korisnici žive samostalno. One im zamjenjuje i nadopunjuje funkciju vlastite obitelji. Korisnici su ujutro redovito uključeni u službu skrbi, usmjeravanja i zapošljavanja pod posebnim uvjetima. Život u stambenoj jedinici nudi bolju kvalitetu života i veće mogućnosti uvažavanja individualnih potreba. Veliki naglasak stavlja se na odnose i međusobno razumijevanje, svakodnevno ih se uči i potiče na otvorenu komunikaciju i konstruktivno traženje rješenja. Nudi se širok izbor sadržaja kako bi se osiguralo kontinuirano učenje i zadržavanje različitih stečenih vještina. Korisnici se sami ili u pratnji uključuju u razne aktivnosti u lokalnoj sredini, sudjeluju u društvenim aktivnostima i druženju s prijateljima.

U Koprivnicu smo se vratili puni pozitivnih dojmova, s još jačom željom da i naša Udruga u dogledno vrijeme može pružati  i takve usluge.