Aktivnosti projekta ZELENA ZEBRA radionicu „Sigurno do DOMA“

24.08.2017. održana je aktivnost projekta ZELENA ZEBRA radionicu „Sigurno do DOMA“-edukacija starijih osoba o sigurnom prelasku preko zebre. Radionica je bila namjenjena članovima partnerske organizacije Kluba za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Izvoditelj-predavač bio je Ivan Brckan univ. spec.crim član IPA Kluba Koprivnica. Tijekom aktivnosti je kroz niz foto zapisa dočarao sudionicima ispravan i ne ispravan način prelaska pješačkih prelaza, pojasnio je što sve utječe na ponašanje sudionika u prometu kao npr. stupanj obrazovanja,zdravstveno stanje,starosna dob,temperament,moral,osjećaji,inteligencija.Naglasak je stavio na psiho fizička stanja starijih osoba koji utječu na određena ponašanja u prometu kao što je depresija,ansioznost,tjeskoba,smanjena prilagodba novim situacijama,pad koncentracije, pamćenja i pažnje, usporeno kretanje,gubitak elastičnosti, okretnosti,slabljenje vida,slabljenje sluha,promjene u čvrstoći kostiju (osteporoza) te mogu dovesti do stradavanja s vrlo teškim posljedicama. Istakao je da starije osobe uglavnom pridržavaju pravila u prometu prilokm prelaska ceste ali se događa da se s godinama smanjuje te često prelaze kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza,kad i prelaze cestu to rade sporo,koriste kolica ili druga pomoćna pomagala za kretanje pa se zbog tog kreću kolnikom umjesto pješačkom stazom.

Upute koje je dao sudionicima kao „Zlatna pravila pješacima“:ako ideš pješice, hodaj nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena, kolnik koristi samo u iznimnim slučajevima te ako ga koristiš hodaj što bliže rubu kolnika,kada se kolnikom krećeš u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugoga,kao pješak svoje ponašanje prilagodi prometnim uvjetima i ne čini ništa što nije u skladu s prometnim propisima. Svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u dvojbu.

Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova  odobrenog na natječaju  „„Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri u projektu su: Dječji vrtić VRAPČIĆ Drnje,  centrala i podružnice;IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI  KLUB  KOPRIVNICA i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Aktivnost se održala u prostoru Doma za starije i nemoćne Koprivnice. Radionici je prisustvovala i ravnateljica Doma gospođa Vesna Križan.