Aktivnosti projekta ZELENA ZEBRA radionicu „Sigurno do DOMA“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

24.08.2017. održana je aktivnost projekta ZELENA ZEBRA radionicu „Sigurno do DOMA“-edukacija starijih osoba o sigurnom prelasku preko zebre. Radionica je bila namjenjena članovima partnerske organizacije Kluba za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Izvoditelj-predavač bio je Ivan Brckan univ. spec.crim član IPA Kluba Koprivnica. Tijekom aktivnosti je kroz niz foto zapisa dočarao sudionicima ispravan i ne ispravan način prelaska pješačkih prelaza, pojasnio je što sve utječe na ponašanje sudionika u prometu kao npr. stupanj obrazovanja,zdravstveno stanje,starosna dob,temperament,moral,osjećaji,inteligencija.Naglasak je stavio na psiho fizička stanja starijih osoba koji utječu na određena ponašanja u prometu kao što je depresija,ansioznost,tjeskoba,smanjena prilagodba novim situacijama,pad koncentracije, pamćenja i pažnje, usporeno kretanje,gubitak elastičnosti, okretnosti,slabljenje vida,slabljenje sluha,promjene u čvrstoći kostiju (osteporoza) te mogu dovesti do stradavanja s vrlo teškim posljedicama. Istakao je da starije osobe uglavnom pridržavaju pravila u prometu prilokm prelaska ceste ali se događa da se s godinama smanjuje te često prelaze kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza,kad i prelaze cestu to rade sporo,koriste kolica ili druga pomoćna pomagala za kretanje pa se zbog tog kreću kolnikom umjesto pješačkom stazom.

Upute koje je dao sudionicima kao „Zlatna pravila pješacima“:ako ideš pješice, hodaj nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena, kolnik koristi samo u iznimnim slučajevima te ako ga koristiš hodaj što bliže rubu kolnika,kada se kolnikom krećeš u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugoga,kao pješak svoje ponašanje prilagodi prometnim uvjetima i ne čini ništa što nije u skladu s prometnim propisima. Svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u dvojbu.

Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova  odobrenog na natječaju  „„Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri u projektu su: Dječji vrtić VRAPČIĆ Drnje,  centrala i podružnice;IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI  KLUB  KOPRIVNICA i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Aktivnost se održala u prostoru Doma za starije i nemoćne Koprivnice. Radionici je prisustvovala i ravnateljica Doma gospođa Vesna Križan.