Okrugli stol “Nisi cool ako voziš brzo”

Facebook
Twitter
LinkedIn

17.02.2017. održana je aktivnost projekta SuPER sigurni u prometu Okrugli stol “Nisi cool ako voziš brzo”. Aktivnost je bila namjenjena dionicima u zajednici oni koji direktno ili indirektno skrbe o mladima:predstavnicima srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji, članovima Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije; županu Koprivničko-križevačke županije; dožupanu Koprivničko-križevačke županije za društvene djelatnosti; predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije; pročelnicima Ureda za društvene djelatnosti sva tri grada u županiji, predstavnicima auto škola u Koprivničko-križevačkoj županiji,članovima Udruge nositelja projekta, partnerima u projektu, suradniku na projektu i medijima.

Moderator Ivan Brckan, univ.spec.crim se osvrnuo na čimbenike koji utječu na mladog vozača: osobine i značajke vozača, psihofizička svojstva, obrazovanje i kultura, uspješnost izvođenja pokreta,brzina reagiranja,sklad pokreta i opažanja,mentalne sposobnosti,mišljenje,pamćenje,inteligencija. Rizike mlaih vozača u prometu: prvi posjed vozačke dozvole,o sjećaj slobode,zbuđenje. Kroz raspravu su prisutni pokušali odgovoriti na pitanja. Što roditelji mogu učiniti? Da li program polaganja vozačkih ispita dobar ili ga treba mijenjati? Da li raditi kvalitetnije analize sudjelovanja mladih u prometu, prometnim nezgodama, njihovo stradavanje. Da li mijenjati određena pravila u zakonima? Da li poboljšati prom.etnu signalizaciju? Sanacija tzv. crnih točaka i identifikacija novih? Zaključak prisutnih bio je da donositelji odluka premalo čine za zaštitu od stradavanja mladih uprometu.

Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova odobren na natječaju „Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020. Područje:

1. MLADI VOZAČI;
Podpodručja: b) Nepropisna i neprilagođena brzina. Nositelj projekta je UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „BOLJE SUTRA“ GRADA KOPRIVNICE. Partneri su:Koprivničko-križevačka županija; IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI KLUB KOPRIVNICA i Udruga Roma “Korak po korak” Koprivničko-križevačke županije.Suradnik na projektu je Policijska uprava Koprivničko- križevačka. Glavni cilj projekta je stjecanje znanja o pravilnom ponašanju tijekom vožnje kod mladih podizanje svijesti kod donositelja odluka o zaštiti mladih, podizanje razine svijesti kod svih dionika u Koprivničko-kiževačkoj županiji o potrebi zaštite mladih od stradavanja u prometu, povećanje prometne kulture kod mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji