3. godišnja konferencija školske medijacije u Prvoj gimnaziji u Zagrebu

Facebook
Twitter
LinkedIn

16. veljače održala se 3. godišnja konferencija školske medijacije u Prvoj gimnaziji, u Zagrebu. Konferencija je organizirana od strane Foruma za slobodu odgoja koji su uspjeli ugostiti zvučna imena same medijacije. Medijacija je pojam koji vežemo uz nenasilno rješavanje sukoba i konflikata, drugim riječima medijacija je mirenje. Na početku konferencije sudionike su pozdravili: predsjednica Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja Vesna Mihoković Puhovski, ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić i voditeljica samog programa Medijacije Ana Munivrana. Predavanje je otvorila prof. dr. sc. Majda Rijavec s temom pozitivnih odnosa između ljudi te koliko su oni važni,  argumentirano zanimljivim istraživanjem. Britanska iskustva donosi nam dr. sc. Belinda Hopkins temom Restorativna praksa u učionicama koja nam je prikazala zbog čega dolazi do konflikata u školi između učitelja i učenika, te ravnatelja i na koliko problema nailazimo samo zato što – ne slušamo jedni druge. Nakon kraće stanke s predavanjem nastavlja mag. Barbara Lapajne Predin iz Slovenije s temom transformativne medijacije čiji je cilj osnaživanje sukobljenih strana (jer netko sluša i čuje kako se oni osjećaju) te njihovo priznavanje gdje sukobljene strane čuju jedna drugu te razvijaju empatiju nakon čega dolazi do pomirenja. Barbara ističe kako je bit transformativne medijacije preoblikovati destruktivnu komunikaciju u konstruktivnu.

Nakon toga nam slijedi predstavljanje projekata medijacije u školama diljem Hrvatske. Čuli smo 15 zanimljivih načina kako uvesti, malim koracima, medijaciju i među učenike. Višnja Pavlović, od strane Foruma za slobodu odgoja, predstavila je razvitak i napredak programa i projekta “Pokreni promjenu – prihvaćanje različitosti kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje” kojemu je cilj prevencija nasilja među mladima i djecom te njegovanje volonterstva među mladima. Valja napomenuti da se projekt proširio van granica države te će se razmjenjivati iskustva iz Velike Britanije, Italije i Slovenije. Na kraju prvog dijela konferencije Ana Žnidarec Čučković predstavila nam je uvođenje vršnjačke medijacije u škole i njihovu praksu s učenicima.

Drugi dio konferencije podijelio nas je u 3 grupe, prema odabranim radionicama. Prvu radionicu vodila je Nina Vrdoljak, prof. koja je prikazivala proces medijacije uživo. U drugoj radionici sudionici su vježbali voditi transformativne razgovore pod kordinacijom Barbare Lapajne Predin. Na trećoj radionici dr. sc. Belinda Hopkins pokazala je restorativnu metodu mirenja.

Na kraju konferencije sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju te odlaze bogatog iskustva i s novim idejama.