Predavanjem o zaštiti žena od obiteljskog nasilja nastavljena suradnja udruga HERA i Bolje sutra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predavanjem pod nazivom “Pravna legislativa zaštite žena žrtava nasilja i žrtava obiteljskog nasilja” nastavljena je suradnja Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice i Udruge HERA Križevci.

Predavanje koje je održala Branka Mašić, dugogodišnja sutkinja Visokog Prekršajnog suda u Zagrebu, bilo je namijenjeno stručnim osobama u institucijama, ali i organizacijama koje se u svom radu susreću sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja, a održano je u Centru za socijalnu skrb Koprivnica.

– Osvrnut ćemo se na izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te na Istanbulsku konvenciju – rekla je na samom početku Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge HERA.

Branka Mašić umirovljena je sutkinja koja svoje znanje i dalje upotrebljava, kako sama kaže, “na drugoj strani stola” s ciljem dobivanja što većih prava za sve žrtve nasilja u obitelji.

– Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji je vrlo malen, ima 26 članaka ako se ne varam. Profesor Miličić s Pravnog fakulteta je rekao da nije vidio manji zakon s tako puno kazni, ali je činjenica da nismo imali razloga propisivati neke veće stvari jer smo se oslanjali na kazneno zakonodavstvo. No, danas se pokazalo da ipak puno toga treba biti drugačije, a nije – rekla je Branka Mašić te dodala kako nakon 20 godina ponovno idemo unazad.

Edukativno predavanje dio je aktivnosti projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“ kojeg provodi Udruga HERA u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice.

Aktivnosti je prisustvovala i članica, odnosno zaposlenica Udruge Bolje sutra, Martina Hasan. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a traje do 31. prosinca ove godine. Do kraja godine će se održati još dvije aktivnosti u sklopu spomenutog projekta.