Polaznicima projekta SUJ3M uručena priznanja za ECDL operatere

Facebook
Twitter
LinkedIn

Polaznici projekta pod nazivom „Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M“ danas, 27. kolovoza 2020. godine, primili su priznanja na završnoj konferenciji projekta održanoj u prostorima ENTER Koprivnica.

Tim je projektom polaznicima osigurana verificirana edukacija za ECDL operatera temeljem kojeg su dobili potvrdu o stečenim vještinama informatičke pismenosti. Također, u sklopu projekta održane su edukacije o mekim, komunikacijskim i transverzalnim vještinama, sve s ciljem da sudionici imaju više prilika za zaposlenje i samozapošljivost. U projektu su sudjelovale nezaposlene osobe s invaliditetom, korisnici zajamčene minimalne naknade te mobilni mentori, odnosno stručnjaci iz različitih sektora koji su radili sa spomenutim nezaposlenim osobama.

– Prve godine imali smo 10 polaznika koji su završili, ove godine ih je završilo 14. Premašili smo zadane pokazatelje, što nas posebno raduje i dodatna je vrijednost ovoga projekta. Također, bilo je 10 mobilnih mentora, svi su imali veliko iskustvo u radu s osobama s invaliditetom, što nam je bilo jako dragocjeno. Važno je naglasiti da će oni moći raditi i na nekim drugim projektima drugih organizacija jer znanja i iskustva svakako imaju – rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice.

Istaknula je da je projektom nabavljena prilagođena oprema poput posebnih miševa i tipkovnica kojih nema u redovnoj prodaji, a ta će oprema ostati u udruzi i koristit će drugim članovima.

Mobilni mentori odigrali su ključnu ulogu svojim individualnim pristupom korisnicima projekta, a i sami su nakon ovoga projekta stekli nove kompetencije i mogućnost da i dalje surađuju s hrvatskim udrugama i HZZ-om na provedbama takvih aktivnosti. Jedna je mobilnih mentorica bila je i učiteljica hrvatskog jezika Renata Glavica, koja je opisala svoje iskustvo u radu na projektu.

– Trebalo je postići to da polaznici dobiju povjerenje u mentore, a dalje je sve bilo lakše. Ponekad je trebala brža ruka, ponekad se trebalo snaći u stvarima koje su meni svakodnevne u radu na računalu, ponekad jednostavno saslušati polaznika, da vide da smo ovdje i da će sve biti u redu. Nastojala sam pomoći najviše što sam mogla, no i korisnici su puno toga mene naučili. Stekla sam novo iskustvo i vještine i drago mi je što sam bila dijelom prekrasne priče koja otvara nove vidike – rekla je Renata Glavica.

Iris Mraz bila je korisnica projekta SUJ3M i stekla je dragocjene vještine i kompetencije te verificiranu potvrdu svojih sposobnosti na kraju projekta.

– Naučila sam raditi u programima kao što su Word, Excel, koristiti se internetom i nadograđivala i ono što sam otprije znala tako da mi je to jako puno značilo. Nadam se da ću imati više prilika u zapošljavanju. Mentorima sam jako zadovoljna, mnogo su mi pomagali i izlazili ususret – opisala je svoje dojmove.

Projekt je trajao dvije godine, od 31. kolovoza 2018. godine do 31. kolovoza 2020. Vrijedan je 1.159.001,50 kuna, a u cijelosti ga je  sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. –  2020. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Udruga Bolje sutra zahvaljuje COOR-u Podravsko sunce na ustupljenom prostoru za aktivnosti u projektu, Centru za socijalnu skrb koji je motivirao osobe s invaliditetom i korisnike zajamčene minimalne naknade na sudjelovanje, HZZ-u koji je pomogao u odabiru korisnika iz svoje evidencije, lokalnoj zajednici na podršci, medijima na praćenju i vodstvu ENTER Koprivnica.