PREKRATKO TRAJE ZELENO

Facebook
Twitter
LinkedIn

PREKRATKO TRAJE ZELENO aktivnosti projekta Da bi MALI znali a VELIKI pazili  odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova „Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa“ Republike Hrvatske 2011.-2020. Radionica je bila namijenjena članovima Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice i članovima Udruge „Roma korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije. Radionica je bila  interaktivna na kojoj su korisnici bili informirani o načinu kretanja kada žele preći cestu na najsigurniji način koristeći obilježen pješački prijelaz-zebru. Sudionici su bili informirani način funkcioniranja semafora koji pješacima osigurava siguran način prelaženja preko ceste.

Zatim tko je nadležan za postavljanje semafora i duljinu trajanja njegovog svjetala. Zašto negdje zeleno traje duže a na nekim raskršćima kraće. Duljina trajanja zelenih svjetala za pojedine grupe sudionika u prometu uvjetovana je prometnim opterećenjem prioritetnog pravca ulice kao i uvjetom koordinacije po toj prometnici. Korekcija intervala zelenog svjetla za pješake na štetu vozačkih signalnih grupa neizbježno bi dovela do dodatnog zagušenja ionako opterećenog raskrižja. Takva bi korekcija bila nepotrebna ako se u obzir uzme da su unutar signalnog plana predviđene 24 sekunde, od toga 10 sekundi zelenog i 14 sekundi zaštitnog vremena. Taj period bi trebao osigurati siguran prijelaz preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ali ne i za pješake koji imaju teškoća u kretanju. Sami sudionici s teškoćama u kretanju isticali su poteškoće s kojima se susreću prilikom prelaženje ceste iako idu preko obilježenih pješačkih prijelaza. Sudionicima je prikazano nekoliko video zapisa iz kojih je vidljivo kada pješaci pogrešno prelaze cestu na mjestima gdje nije obilježen pješački prijelaz iz kojih su korisnici jasno vidjeli u koje se sve opasnosti mogu dovesti i koje posljedice takav način prelaska ceste ima. Iz drugog video prikaza sudionici su vidjeli primjere prelaska ceste na obilježenim pješačkim prijelazima. Sudionici posebno mladi koji još nisu vozači i uglavnom su pješaci pokazivali su veliki interes za ovu tematiku i informacije kako se mogu što sigurnije kretati kada žele prijeći cestu.

Partneri u projektu su OŠ Sokolovac, Dječji vrtić „Vrapčić“ Drnje, Udruga Roma “Korak po korak” Paš p paš Koprivničko-križevačke županije. Izvoditelj aktivnosti bio je Franjo Horvat.