Projekt DAN KAO SAN u Policijskoj upravi koprivničko – križevačkoj

Facebook
Twitter
LinkedIn

7. siječnja projekt DAN KAO SAN u Policijskoj upravi koprivničko – križevačkoj održan je radni sastanak vezano uz projekt „Dan kao san“. Sastanak je organiziran povodom zahvale partnerima na suradnji, isto tako kao svojevrsna rekapitulacija projekta i prezentiranje dosadašnjeg rada, kao i činjenice da je u okviru natječaja za najbolji europski projekt „Prevencija kriminaliteta na štetu osoba starije životne dobi“, u organizaciji Europske mreže za prevenciju kriminaliteta, Bratislava, 12. do 15. prosinca 2016.g. osvojio respektabilno 3. mjesto u konkurenciji 20 država članica.

Sastanku su nazočili predstavnici Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica, predstavnica Županije koprivničko-križevačke, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivnica i predstavnici Udruge slijepih koprivničko-križevačke Županije.

U prvom dijelu sastanka, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe policije obratio se prisutnima, zahvalio partnerima na dosadašnjoj suradnji u provedbi projekta, te ih upoznao sa činjenicom na osvojenu nagradu te da je projekt kao takav poprimio razmjere nacionalne razine na kojoj će se i provoditi ubuduće.

Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika prezentirala je detalje oko samog natjecanja, formu projekta, koji su bili ciljevi samog projekta i ono najvažnije koje su to inovacije koje je Europska mreža za prevenciju kriminaliteta prepoznala, po čemu je projekt prepoznat i na koji će način biti implementiran u rad inih država članica.

Inovativnost projekta je u činjenici da se policija po prvi puta sustavno i planski povezala s organizacijama civilnog društva i institucijama, isto tako da su policijski službenici u kontinuitetu bili poučavani, educirani od strane osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, te u modelu radionica – bake-djedovi i unuci, učenje jedni od drugih. Prenesena su i određena iskustva u sličnom modelu rada drugih država.

Nadalje, policijska službenica u zaključku je navela kako su ciljevi koji su projektom postavljeni i ostvareni tijekom samog provođenja te da se uspjelo isključivo zajedničkim radom, trudom i činjenicom da projekt bude prepoznat kako od strane naših partnera, tako i inih institucija, javnog mnijenja, te udruga.

Prije svega, koliko je važna pomoć osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi da prepoznaju potencijalno opasne situacije vezane uz kaznena djela i prekršaje u smislu pravilne samozaštite i pravile reakcije na iste, razvijanje tolerancije kod djece, povezivanje mlađe i starije populacije, te povezivanje s osobama s invaliditetom.

Kroz kasniju, daljnju međusobnu diskusiju zajednički je zaključka kako će se i nadalje zajednički provoditi aktivnosti, a sve s ciljem još boljeg poboljšanja međusobne komunikacije, osnaživanja za prijavljivanje kaznenih djela i prekršaja ranjivih društvenih skupina i u konačnici jačanja povjerenja između ranjivih društvenih skupina.