Simpozij za osobe s invaliditetom od 21.-22. listopada

Facebook
Twitter
LinkedIn

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) organizirala je Simpozij za osobe s invaliditetom od 21.-22. listopada održan  je 24. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim u partnerstvu sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Gradom Zagrebom, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba.

Tema Simpozija bila je “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom“ – globalni ciljevi održivog razvoja do 2030.zapošljavanje na otvorenom tržištu rada i usluge osobnih pomagača. Simpozij je bio međunarodnog karaktera na kojem su izlagači bili stručnjaci poput

Catherine Naughton, izvršna direktorica Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF). predstavila je Opći komentar broj 7 Odbora UN za ljudska prava osoba s invaliditetom na članak 4.3. i 33.3. Konvencije kojima se propisuje obveza aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u provedbi i procesu praćenja Konvencije

Europsku karticu za osobe s invaliditetom koja je izrađena u 8 europskih zemalja kroz pilot projekt prikazala je Saša Mlakar, zamjenica državnog tajnika Ministarstva rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva ukazala je na važnost digitalne pristupačnosti kojom se želi postići dostupnost informacija za sve građane i jednaka uključenost u digitalno društvo bez prepreka.

Ana Marinović, predstavnica ZOSI-ja  prikazala je vrste poticaja za održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje mogu ostvariti poslodavci, osobe s invaliditetom koje se samozapošljavaju te zaštitne i integrativne radionice.

Helena Majerić, predstavnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba istaknula je kako je zapošljavanje jedan od ključnih elemenata društvene uključenosti i ekonomske neovisnosti te temeljni uvjet integracije osoba s invaliditetom u svakodnevni život.

Globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. i osobe s invaliditetom predstavila je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a, naglasivši kako su po prvi put u povijesti UN-a osobe s invaliditetom uključene u globalni sporazum.

Radni asistent koju su moderirale Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a i Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom moderirale su Gordana Jurčević, predsjednica SOIH-Mreže žena s invaliditetom i Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, a Branka Mrzić Jagatić, koordinatorica programa udruge Roditelji u akciji – RODA predstavila je “Strateški plan za unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja, reproduktivnih prava i roditeljstva žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj 2019 – 2022.”

Boruta Severa, predsjednika Nacionalnog saveza osoba s invaliditetom Slovenije o Zakonu o osobnoj asistenciji u Republici Sloveniji.

Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavila je temu Usluge osobnih pomagača kojom je prikazala aktivnosti ministarstva na području reguliranja prava na usluge osobnog asistenta, tumača hrvatskog znakovnog jezika, videćeg pratitelja za slijepe osobe i pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika dok je uslugu pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika predstavila Sanja Horvatić, savjetnica ministrice znanosti i obrazovanja. Teme osobnih pomagača i pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.