Aktivnost projekta „Zelena zebra“ , „Mirica ide preko zebre“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice je održala aktivnost projekta „Zelena zebra“ , „Mirica ide preko zebre“ sprovela se u Dječjem vrtiću „Vrapčić“ Drnje u Drnju 29. rujna 2017. Aktivnost se temeljila na upoznavanju osoba s invaliditetom i starijih, teško pokretljivih osoba preko PowerPoint prezentacije. Djeca su sama zaključivala po čemu su nam spomenute osobe slične, a po čemu različite.

Uz pomoć prezentacije podsjetili su se najvažnijih prometnih znakova, pravila ponašanja u prometu i imenovali su sudionike u prometu. Vrhunac aktivnosti je bio kada smo im predstavili problem koji imaju osobe s invaliditetom i starije, teško pokretljive osobe susrećući se s arhitektonskim i urbanističkim barijerama na primjeru neprilagođenih pješačkih prijelaza (podignut rubnjak na cesti, prekratko trajanje zelenog svjetla na semaforu).

Djeca su sama kreativno zaključivala i predlagala rješenja, a na kraju aktivnosti, uz pomoć volontera, isprobala su kako je to osobama u kolicima i sami se našavši u kolicima. Shvatili su da je najveći problem ulaz u njihov vrtić jer nemaju prilagođen prilaz nego stepenice, te da se teško kretati u prostoru koji ima prepreke. Djeca su rado sudjelovala u prezentaciji, bila su aktivna i s lakoćom zaključivala koji se problemi javljaju i kako ih riješiti.

Projekt je odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je projekt Zelena zebra na natječaju za nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011-2020. Područje: 4. PJEŠACI; Potpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri su partneri Dječji vrtić Vrapčić iz Drnja, IPA regionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe Mariška Koprivnica. Izvoditeljica je bila Adela Jadan mag. primarnog obrazovanja