Fitoterapijom do očuvanja zdravlja: Udruga nastavlja brinuti za svoje korisnike

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice nastavlja s provedbom aktivnosti „Danas isključeni, sutra uključeni“ iz trogodišnjeg programa za razdoblje od 2020. do 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“.

U prvoj godini provedbe radi se, između ostaloga, na rješavanju problema i zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom, a prioritet je pružati usluge koje pridonose prevenciji institucionalizacije osoba s invaliditetom i njihovoj većoj kvaliteti života.

Tako je izvoditeljica aktivnosti „Fitoterapija – prirodni način očuvanja preostalog zdravlja“ Martina Ćurić započela individualna savjetovanja u sklopu kojih radi s deset korisnika koji imaju kronična stanja kao što su neuromuskularne bolesti, cerebralna paraliza i posljedice nastale različitim povredama.

Savjetovanje koje pruža korisnicima je individualno, kako zbog situacije s koronavirusom tako i zbog stanja svakog korisnika, a aktivnosti se odvijaju u prostoru Udruge, prostoru Agape ili pak u domovima korisnika. Uz savjetovanje vezano uz očuvanje zdravlja, Martina Ćurić pruža i usluge masiranja, ovisno o željama ili potrebama korisnika. U svom radu koristi eterična ulja ili kreme koje sadrže ljekovita svojstva biljaka koje su poznate po svojim blagotvornim djelovanjima, kako na lošu cirkulaciju tako i na kontrakture zglobova ili bolove u mišićima.

– Za korisnike, odnosno članove, ova aktivnost izuzetno je važna jer djeluje povoljno na njihovo opće stanje. Primjećujemo da ne odlaze često k liječniku kao prije ove aktivnosti, a što se posebno dobro pokazalo u vrijeme epidemije covid-19 kada su uglavnom u kućama – rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Glavni ciljevi ovog trogodišnjeg programa su povećavanje socijalne uključenost i kvalitete života odraslih osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji kroz pružanje socijalnih usluga i osiguravanje mobilnosti.

Specifični ciljevi su osiguravanje integracije odraslih osoba s invaliditetom kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena, osiguravanje dostupne i kvalitetne socijalne usluge te raznih aktivnosti pružanja psihosocijalne podrške pojedincu i obitelji kao i pružanje socijalnih usluga koje pridonose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju odraslih osoba s invaliditetom.

Provedba prve godine programa započela je 1. lipnja 2020. i traje do 30. svibnja 2021. godine, a odobrilo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iznos sredstava za prvu godinu provedbe je 150.000,00 kn.

Dodatna vrijednost programa je ta da je Udruga bogatija za još jednog zaposlenika, odnosno ovim programom Udruga je zaposlila jednu osobu s invaliditetom, koja se kreće u kolicima.