Marija Mraz sudjelovala na međunarodnoj edukaciji o radikalizaciji mladih

Predsjednica Udruge “Bolje sutra” Marija Mraz 27. i 28. svibnja sudjelovala je na poziv Udruge Prizma iz Gračaca na dvodnevnoj edukaciji “Razumijevanje fenomena radikalizacije mladih” u okviru projekta CommUnity: Build Communities – Create Peace, koja je održana u Hotelu Academia u Zagrebu.

Edukacija bila je namijenjena osobama koje rade s mladima u udrugama, školama, učilištima, fakultetima, javnim institucijama ili ustanovama, socijalnim radnicima, psiholozima i drugim osobama koje imaju direktan kontakt s mladima u svome poslovnom okruženju. Sudjelovalo je ukupno 26 predstavnika s područja Hrvatske. Cilj joj je bio povećati razumijevanje fenomena radikalizacije mladih, omogućiti prepoznavanje uzroka radikalizacije mladih i osnažiti zajednicu kako bi pravovremeno prevenirali nasilni ekstremizam mladih. Edukaciju su održali stručnjaci iz Nizozemske, Belgije, Rumunjske, Italije i Turske koji se bave različitim područjima fenomena radikalizma mladih.

Kao što je istaknula stručnjakinja iz Belgije Seyma Celem, radikalizam pogađa direktno i osobe s invaliditetom koje su nerijetko žrtve napada neonacističkih ekstremnih skupina. Kroz nekoliko interaktivnih vježbi u kojima su bili stavljeni u cipele “radikalnog prijatelja”, sudionici su mogli iskusiti radikalna ponašanja kao npr. ekstremni feminizam ili pak mržnju prema određenom narodu, dok su kroz drugu vježbu iskusili važnost osoba koje se bave prevencijom radikalizma. Tako je, primjerice, predsjednica Udruge Bolje sutra sudjelovala u vježbi u kojoj je stavljena u ulogu tinejdžerice muslimanske vjeroispovijesti, ujedno i osobe s invaliditetom. Spomenimo i da je predsjednica Udruge Bolje sutra bila jedina predstavnica iz udruge osoba s invaliditetom i jedina osoba s invaliditetom na edukaciji.

Za uspješno završenu edukaciju sudionici su dobili  potvrdu o završetku treninga od Intercultural Dialogue Platform. Edukacija je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Fonda za unutarnju sigurnost – Instrumenta za financijsku potporu policijskoj suradnji, sprječavanju i suzbijanju kriminala i upravljanju kriznim situacijama i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.