„Najkraći put preko ceste je i najbolji“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dana 30.1.2019. održana je aktivnost Parlaonica u OŠ Sokolovac. Aktivnost Parlaonica održana je s učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole Sokolovac. Tema Parlaonice bila je „Najkraći put preko ceste je i najbolji“. Učenici su, uz odrasle osobe (učitelje, članove Udruge „Bolje sutra“ te Udruge „Korak po korak“) podijeljeni u dvije skupine, afirmacijsku i negacijsku, sudjelovali u raspravi.

Poštujući pravila raspravljanja i kulturne međuljudske komunikacije, pokušali su dokazati da je upravo njihova teza ispravna. Učenici su iznijeli puno kvalitetnih argumenata koji su potkrijepili njihove teze. Osim toga, spomenuli su i mnoge situacije u kojima odrasli, vozači, kao sudionici u prometu ne poštuju prometne propise te tako ugrožavaju vlastitu sigurnost te sigurnost pješaka.

U parlaonici bila je prisutna i publika, koja se također uključila u raspravu. Učenici su odrasle zapitali neka pitanja nad kojima se treba zamisliti. Djeca uče od odraslih, no ova djeca mogu puno toga poučiti svoje roditelje. Žiri, sastavljen od učenika i odraslih, donio je odluku da najkraći put preko ceste nije i najbolji. Parlaonica je potaknula učenike na promišljanje o sigurnom prelasku preko ceste, o prometnoj kulturi i nekulturi, te podigla svijest o potrebi zaštite pješaka kod prelaska pješačkih prijelaza. Zasigurno će doprinijeti njihovom osobnom razvoju, razmišljanju gdje će i kako prijeći cestu, ali i kako će se odnositi prema ostalim sudionicima u prometu kad malo porastu i postanu vozači.

Aktivnost je to projekta Da bi MALI znali, a VELIKI pazili, odobrenog od MUP-a na natječaju „Za nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa“ RH 2011. -2010., Područje:4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice, a partneri u projektu su OŠ Sokolovac, Udruga Roma „Korak po korak“ te dječji vrtić „Vrapčić“, Drnje.