Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga osoba s invaliditetetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice 08 ožujka 2017. Obilježila je Međunarodni dan žena. U sklopu projekta DAN KAO SAN čiji je nositelj PU Koprivničko-križevačka a Udruga „Bolje sutra“ partner u projektu provedena je aktivnost u kojom se sudionike, članove Udruge i volontere poučavalo o prepoznavanju situacije verbalnog zlostavljanja žene s invaliditetom.

Metoda poučavanja bila je tzv Forum teatar. Prikaz stvarne situacije koja se dogodila prije više godina u obitelji u kojoj je nakod deset godina braka  supruga postala osoba s invaliditetom. Susjedi su zapažali brižnost supruga za svoju ženu ali. Ali i to da je ta „brižnost” previše izražena u obiku kontroliranja putem sms-a, ne dopuštanja izlazaka iz kuće bez njegove pratnje. Pokušaj uključivanja u aktivnosti Udruge nisu dali su rezultate. Jer na svaku aktivnost dolazio je i suprug. Da je žena zlostavljana otkriveno je sasvim slučajno. Ispunjavanjem anketnog lista za potrebe projekta Udruge.

U ovoj aktivnosti upriličena je simulacija ove priče kroz koju su policijske službenice PU Koprivničko-križevačke poučile  i osnaživale prisutne, posebno žene s invaliditetom kako se izvuči iz začaranog kruga zlostave, kako i kome prijaviti zlostavljanje te potražiti stručnu pomoć  nadležnih institucija