Polaznici radionica “Pedagogija i sociologija za rad s OSI” i “Edukacija o mekim vještinama” nastavili aktivnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu projekta “Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme”, kojemu je nositelj Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice, održavaju se radionice i edukacije čiji su polaznici osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene osobe.

Tako su se dvije radionice iz ciklusa “Pedagogija i sociologija za rad s osobama s invaliditetom” pod vodstvom Ksenije Krušelj održale u ponedjeljak i utorak (15. i 16. veljače 2021.) u prostorima COOR Podravsko sunce. Tema radionica bilo je zapošljavanje osoba s invaliditetom, a polaznici većinom i sami imaju iskustva s teškoćama i problemima unutar hrvatskih propisa i zakona te nesklonosti poslodavaca prema zapošljavanju njih kao osoba s invaliditetom. U grupnom radu okušali su se i u osmišljanju opreme i potrebnih prilagodbi koje bi oni, u ulozi poslodavca, morali napraviti ako žele zaposliti osobu u kolicima i slijepu osobu te promotrili spomenute probleme i s druge strane. Također, zabavili su se zanimljivom igrom pamćenja, ali i okušali su se i u pisanju i strukturiranju molbe na natječaj za posao te životopisa, što je vještina bez koje nema ni uspješne potrage za zaposlenjem pa tako ni stjecanja samostalnosti i neovisnosti.

U srijedu i četvrtak (17. i 18. veljače 2021.) održale su se dvije edukacije iz ciklusa “Edukacija o mekim vještinama” pod vodstvom Helene Kušenić. Tema su im bile situacije s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, a prikazalo ih se metodom forum teatra, odnosno teatra potlačenih.

Forum teatar sistem je interaktivnih radionica u kojima se odigravaju situacije iz stvarnog života s elementima naših odnosa, a sudjeluju i „glumci“ i gledatelji koji zajedno traže rješenja za potlačeni lik na sceni.

Polaznici su u srijedu odigrali situaciju čekanja u redu u banci te su dobili različite uloge – bila je tu nestrpljiva i agresivna žena koja se željela progurati na početak reda, slijepa osoba i osoba u kolicima koje čekaju i ne mogu se izboriti za svoja prava, zaštitar, policajac, djelatnica na šalteru, drugi građani… Potpuno uživljeni u svoje uloge, uz mnogo vike i galame, proživjeli su neugodnu, ali nažalost svakodnevnu situaciju u kojoj kraći kraj najčešće izvuku osobe s invaliditetom.
U drugoj situaciji u prvi su plan stavljene osobe s invaliditetom. Prikazano je kako osobe bez teškoća često praktički ne vide osobe s invaliditetom i obraćaju se samo njihovoj pratnji, što je ponižavajuće za svakoga. No, zatim je odglumljena ista situacija, ali građani i službenici u banci obraćali su se osobi s invaliditetom potpuno ravnopravno.
Važan dio forum teatra je razgovor i analiza situacija. Tako su svi sudionici zaključili da je ponašanje agresivne žene neopravdano, ali i da bi je pustili preko reda da je ljubazno zamolila. Također, situacija u kojoj se nije obraćala pozornost na njih kao osobe s invaliditetom izazivala im je nelagodu i loš osjećaj, što je i očekivano – bili osoba s invaliditetom ili ne, svi težimo tome da smo ravnopravan dio društva, sa svim pravima koja nam pripadaju.

U četvrtak su odigrali još jednu situaciju iz stvarnog života – razgovor s roditeljima o zaposlenju u drugom gradu. Pojedini roditelji osoba s invaliditetom, iako imaju najbolje namjere, mogu biti vrlo zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci, čak i kada su ona u odrasloj dobi. U forum teatru sudionici su preuzeli uloge majke, oca i sestre/brata, a jedno od njih je bila osoba s invaliditetom koja je dobila posao u drugom gradu i želi se odseliti iz roditeljskog doma. Sve se to događa na nedjeljnom ručku. Roditelji se protive selidbi zato što njihovo dijete ima invaliditet i napravit će sve u svojoj moći da ga zaštite od svega na svijetu.
Situacija je prouzročila razne emocije i nije ju bilo lako odglumiti, pogotovo zato što je vrlo bliska stvarnosti. Sudionici koji su bili u ulozi osobe koja želi samostalan život dali su sve od sebe da uvjere roditelje da se mogu brinuti za sebe i biti samostalni, dok su roditelji bili zabrinuti, oštri i strogi, no na kraju su bili suočeni s time da svatko mora naći svoju sreću i mjesto u svijetu – pa tako i njihovo dijete koje ima invaliditet.

Podsjetimo, radionice “Pedagogija i sociologija za rad s OSI” i “Edukacija o mekim vještinama” održavaju se u sklopu projekta „Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme“ kojim će se u koprivničkom kampusu osnovati poduzeće za proizvodnju tjestenine od koprive i u kojemu će se zapošljavati osobe s invaliditetom.