Projekt – ZELENA ZEBRA pod nazivom „Pogledaj dva puta”

Facebook
Twitter
LinkedIn

26.07.2017. projekt – ZELENA ZEBRA pod nazivom „Pogledaj dva puta” za članove Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice. Radionica je bila namjenjena članovima Udruge, osobama s invaliditetom. Edukacija pri prelasku pješačkih prelaza svih pješaka a posebno pješaka sa smanjenom pokretljivošću obilježeni pješački prelazi je moguće da budu visoko rizični za prelaz ceste.

Primjeri zabilježeni foto zapisom stvarnih situacija kako bi što bolje upamtili koji su načini sigurni odnosno koji načini nisu dovoljno sigurni za pješake. Rizična skupina pješaka su osobe u invalidskim kolicima jer zbog sjedenja imaju visinu cca 1m što je vozačima teško uočljivo, slijepe osobe i gluhe osobe. Svi oni na svoj način doživljavaju promet pa tako i način na koji će koristi pješački prelaz.

Upozorenje za sve sudionike radionice bilo je da treba pogledati toliko puta obje strane ceste dok se ne uvjere da je prelaz siguran. Ukoliko nailazi automobil u trenutku želje za prelaskom ceste važno je uspostaviti kontakt očim s vozačem odnosno biti siguran da nas je vozač uočio, da li usporava s namjerom da zaustavi vozilo u pusti ješaka da na siguran način prijeđe po pješačkom prelazu na drugu željenu stranu.

Pješački prelazi  koji su obilježeni semaforima su najsigurniji za prelaz. Za pješake s oštećenjima vida su najsigurniji zvučni semafori.  Korisnici tj sudionicu su postavljali puno pitanja te je rad bio interaktivan.Izvoditelj aktivnosti bio je ing prometa Franjo Horvat.