“RADNOPRAVNOST 2017. – RADNO OKRUŽENJE PONOSNO NA RAZNOLIKOST”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dana 21.04.2017. Udruga  osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice je i primila Priznanje za doprinos ravnopravnosti na radnom mjestu na međunarodnoj konferenciji  “RADNOPRAVNOST 2017. – RADNO OKRUŽENJE PONOSNO NA RAZNOLIKOST” u Hotelu International u Zagrebu. Konferenciji su prisutvovali predstavnici/ce sindikata Unite the Union, najvećeg sindikata u Velikoj Britaniji koji broji 1.42 milijuna članova/-ica, govorili su o najboljim praksama koje ovaj sindikat provodi s ciljem promicanja uključivosti i suzbijanja diskriminacije zaposlenika/-ca pripadnika/-ca manjina. Carolyn Simpson regionalna dužnosnica za ravnopravnost i žene (London i istočna regija) Unite the Union; David Condliffe – koordinator za zajednicu (London i istočna regija) Unite the Union; Phil Jones Nacionalni LGBT odbor Unite the Union; predstavnici/-e Sindikata obrazovanja, medija i kulture, Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Regionalnog industrijskog sindikata te predstavnici/-e udruge.Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID. Predstavljene su smjernice za kolektivno pregovaranje, u vidu oglednog kolektivnog ugovora, usmjerene na suzbijanje diskriminacije u području rada i radnih uvjeta. Smjernice su razvijene u okviru radne grupe u kojoj su sudjelovali predstavnici/-e sindikata i organizacija civilnog društva tijekom 2016. i 2017. godine. O najboljim praksama poticanja inkluzivnosti i raznolikosti u radnom okruženju govorio je Igor Štefanac– PR menadžer IKEA Hrvatska.

U Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu sudionicima/-ama sudjelovalo je 99 posladvaca iz područja cijele RH. 39-ro posladavaca je primilo posebna priznanja jer su se odlučili da se javno objave nazvi tih poslodavaca.

Poslodavcima je zahvalio zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Rajčič, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec, predstavnik Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike, Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, te predstavnici udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona.

Projekt ‘LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu’ financira Europska unija –Komponenta I IPA 2012 pretpristupnog programa – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, područje: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.