Zaposlenici Udruge učili o mindfulness tehnikama za uspješno nošenje sa stresom

Facebook
Twitter
LinkedIn

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je jedno u nizu tematskih predavanja za korisnike programa Erasmus+ kako bi im olakšala provedbu projekata u otežanim pandemijskim okolnostima.

U petak, 9. listopada 2020.,  putem aplikacije Zoom održano je  predavanje „Primjena mindfulness tehnika za uspješnije nošenje sa stresom“, a održala  ga je  izv. prof. dr. sc. Josipa Mihić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje i praktične vježbe bile su namijenjene koordinatorima Erasmus+ projekata u području općeg, strukovnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Sudionici ove virtualne radionice upoznali su osnovna načela prakse usredotočene svjesnosti (mindfulness prakse) i rezultate znanstvenih istraživanja o učincima koje primjena ove prakse može imati u zaštiti mentalnog zdravlja. Također su bili pojašnjeni kognitivni i fiziološki mehanizmi koji pridonose pojavi stresa i neugodnih emocionalnih stanja. Naglasak radionice bio je na iskustvenim vježbama i primjeni jednostavnih mindfulness meditacija koje mogu pomoći u nošenju sa stresom i regulacijom emocija, kako u radnom okruženju tako i u privatnom životu. Vježbe su se sastoje od osvještavanja prirode aktivnog i zabrinutog uma, razvoja svjesnosti o tjelesnim senzacijama, vježbi disanja i aktivacije parasimpatičkog živčanog sustava i relaksacije te vježbi suosjećajnosti prema sebi. Sudionici radionice su bili  upoznati i s takozvanom neformalnom mindfulness praksom koju mogu primjenjivati u svakodnevnom životu.

Radionici je prisustvovala predsjednica Udruge Marija Mraz i zaposlenici Udruge Karmen Jaković i Vladimir Bedeković.